:: WELCOME BACK TO ALL FORUMMERS ::


    CiNtA kAmU??

    Share
    avatar
    nadira_al-islam

    Number of posts : 8
    Age : 31
    Location : bangi
    Registration date : 2009-02-13

    istilah bercinta

    Post  nadira_al-islam on Sat Feb 14, 2009 9:55 pm

    penah sekali di dalam kuliah seorang student bertanya kepada pensyarahnya ,,adakah berdosa sekiranya bercinta sebelum halal di antara satu sama lain atau bercouple..mka jawablah si pensyarah itu,, bercouple itu adalah haram hukumnya..maka kelas itu menjadi bising sebentar dek kenyataan pensyarah tersebut..maka timbulah pelbagai persoalan yang di ajukan kepada pensyarah tersebut..salah satu soalan nya ..KENAPA USTAZ CAKAP COUPLE TU HARAM..maka jawablah si pensyarah itu..apabila seseorang itu bercouple walaupun setinggi mana agamanya dia tetap akan tersungkur dek hasutan nafsu nya untk melakukan perkara yang di tegah oleh syarak..katanya lagi orang yang bercinta ini selalunya akan hanyut ...selalunya orang yang hangat bbercinta akan mengetepikan halal haram sesuatu perkara..bgi mereka semua perkara yang tidak boleh di lakukan oleh lelaki dam perempuan bukan muhrim ,,boleh dilakukan semasa bercinta...maka renung2knlah...
    avatar
    leesly

    Number of posts : 717
    Age : 65
    Location : [muar<SKUDAI>p.chepa]
    Registration date : 2008-11-06

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  leesly on Sat Feb 14, 2009 10:16 pm

    dats y prefer kawan reramai dlu...da berkenan n tbe masa seswai...nikah..then bercintala di alam perkahwinan..
    lagi indah dan dredhai hubungan tu Wink insyaAllah!
    avatar
    yani rafyus

    Number of posts : 504
    Age : 30
    Location : Tapah,pey rock
    Registration date : 2009-01-13

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  yani rafyus on Sun Feb 15, 2009 8:52 am

    nadira_al-islam wrote:penah sekali di dalam kuliah seorang student bertanya kepada pensyarahnya ,,adakah berdosa sekiranya bercinta sebelum halal di antara satu sama lain atau bercouple..mka jawablah si pensyarah itu,, bercouple itu adalah haram hukumnya..maka kelas itu menjadi bising sebentar dek kenyataan pensyarah tersebut..maka timbulah pelbagai persoalan yang di ajukan kepada pensyarah tersebut..salah satu soalan nya ..KENAPA USTAZ CAKAP COUPLE TU HARAM..maka jawablah si pensyarah itu..apabila seseorang itu bercouple walaupun setinggi mana agamanya dia tetap akan tersungkur dek hasutan nafsu nya untk melakukan perkara yang di tegah oleh syarak..katanya lagi orang yang bercinta ini selalunya akan hanyut ...selalunya orang yang hangat bbercinta akan mengetepikan halal haram sesuatu perkara..bgi mereka semua perkara yang tidak boleh di lakukan oleh lelaki dam perempuan bukan muhrim ,,boleh dilakukan semasa bercinta...maka renung2knlah...


    btoi3..
    saye pun ade t'baca tntg keharaman couple sblm kawin..
    aritu ade baca kat 1 mjlh ni tntg seorg prmpn yg dh b'tunang..tunang prmpn tu mmg t'lalu jg batas2 n dier pesan kat prmpn tu spya jgn tipon @ SMS klo xde ape2 hal mustahak..wow!!!hebatnye laki tu... affraid affraid affraid
    avatar
    Q^aisy

    Number of posts : 351
    Age : 32
    Location : Malaysia
    Registration date : 2009-02-13

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  Q^aisy on Sun Feb 15, 2009 12:16 pm

    Ramai org pandai mengucapkn & menghayati cinta.
    tp x ada sesiapa yg pandai menilai cinta krn cinta bukannya objek yg blh dilihat dgn mata kasar.
    sebaliknya cinta hanya blh ditilik melalui hati & perasaan...
    namun, cinta blh melukakn hati seseorg yg x brdosa.
    cinta pada Allah saja yg abadi...
    ckp
    avatar
    leesly

    Number of posts : 717
    Age : 65
    Location : [muar<SKUDAI>p.chepa]
    Registration date : 2008-11-06

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  leesly on Sun Feb 15, 2009 12:25 pm

    yerp...it's true..
    CINTA complicated gak eh utk di discuss...huhu
    tapi mmg cinta ALLAH yg menenangkan dan membutkan hati kte sentiasa redha dgn segala ketentuanNYA..
    cuma bila cinta insani hadir dalam jiwa,jgnla melebihi cinta kte pd Allah... mohonla pd Allah segala yang terbaik buat diri kte..
    sesungguhnya Allah akan berikan segala hajat cuma pd masa yang paling tepat and seswai..Yakinla pd ALLAH yg menciptakan segala yg ada dilangit n bumi I love you
    avatar
    zura_zinnirah

    Number of posts : 2782
    Age : 25
    Location : pahang
    Registration date : 2008-11-11

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  zura_zinnirah on Sun Feb 15, 2009 2:23 pm

    amany wrote:
    zura_zinnirah wrote:love is hard


    nop..
    love is cinta..
    ekeke..
    lol! lol!
    aaaaaaaaaaaa
    sengal laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    avatar
    qurainie

    Number of posts : 1050
    Age : 31
    Location : M.A.L.A.Y.A
    Registration date : 2008-12-19

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  qurainie on Sun Feb 15, 2009 4:20 pm

    leesly wrote:yerp...it's true..
    CINTA complicated gak eh utk di discuss...huhu
    tapi mmg cinta ALLAH yg menenangkan dan membutkan hati kte sentiasa redha dgn segala ketentuanNYA..
    cuma bila cinta insani hadir dalam jiwa,jgnla melebihi cinta kte pd Allah... mohonla pd Allah segala yang terbaik buat diri kte..
    sesungguhnya Allah akan berikan segala hajat cuma pd masa yang paling tepat and seswai..Yakinla pd ALLAH yg menciptakan segala yg ada dilangit n bumi I love you


    cinta ALLAH,cinta abadi,
    cinta ALLAH,bawa smpi ke mati...
    avatar
    leesly

    Number of posts : 717
    Age : 65
    Location : [muar<SKUDAI>p.chepa]
    Registration date : 2008-11-06

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  leesly on Sun Feb 15, 2009 5:44 pm

    qurainie wrote:
    leesly wrote:yerp...it's true..
    CINTA complicated gak eh utk di discuss...huhu
    tapi mmg cinta ALLAH yg menenangkan dan membutkan hati kte sentiasa redha dgn segala ketentuanNYA..
    cuma bila cinta insani hadir dalam jiwa,jgnla melebihi cinta kte pd Allah... mohonla pd Allah segala yang terbaik buat diri kte..
    sesungguhnya Allah akan berikan segala hajat cuma pd masa yang paling tepat and seswai..Yakinla pd ALLAH yg menciptakan segala yg ada dilangit n bumi I love you


    cinta ALLAH,cinta abadi,
    cinta ALLAH,bawa smpi ke mati...

    fuh3!
    tertusuk!! I love you
    avatar
    qurainie

    Number of posts : 1050
    Age : 31
    Location : M.A.L.A.Y.A
    Registration date : 2008-12-19

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  qurainie on Sun Feb 15, 2009 10:52 pm

    leesly wrote:
    qurainie wrote:
    leesly wrote:yerp...it's true..
    CINTA complicated gak eh utk di discuss...huhu
    tapi mmg cinta ALLAH yg menenangkan dan membutkan hati kte sentiasa redha dgn segala ketentuanNYA..
    cuma bila cinta insani hadir dalam jiwa,jgnla melebihi cinta kte pd Allah... mohonla pd Allah segala yang terbaik buat diri kte..
    sesungguhnya Allah akan berikan segala hajat cuma pd masa yang paling tepat and seswai..Yakinla pd ALLAH yg menciptakan segala yg ada dilangit n bumi I love you


    cinta ALLAH,cinta abadi,
    cinta ALLAH,bawa smpi ke mati...

    fuh3!
    tertusuk!! I love you


    tulah ira...
    nasib baik bkn di matakan,klu kat mata jd buta+cinta=cinta buta... gile2 gile2 gile2
    nasib baiklh kena di hidung...weee
    avatar
    leesly

    Number of posts : 717
    Age : 65
    Location : [muar<SKUDAI>p.chepa]
    Registration date : 2008-11-06

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  leesly on Mon Feb 16, 2009 10:34 pm

    sy suke bait ne;

    "kejernihan wajahmu
    sempurna pada pandanganku
    kau kirana keturunan terpilih
    disanjung serta dihormati
    kau permata kesederhanaanmu
    mengecap kekayaan dunia
    kau mestika ketaqwaan dirimu
    itu yang merantai jiwaku"

    -bisikan nurani- Wink
    avatar
    Q^aisy

    Number of posts : 351
    Age : 32
    Location : Malaysia
    Registration date : 2009-02-13

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  Q^aisy on Mon Feb 16, 2009 10:37 pm

    leesly wrote:sy suke bait ne;

    "kejernihan wajahmu
    sempurna pada pandanganku
    kau kirana keturunan terpilih
    disanjung serta dihormati
    kau permata kesederhanaanmu
    mengecap kekayaan dunia
    kau mestika ketaqwaan dirimu
    itu yang merantai jiwaku"

    -bisikan nurani- Wink

    if i'm not mistaken, ni lirik nasyid, rite..???
    i guess la
    rabbit
    avatar
    qurainie

    Number of posts : 1050
    Age : 31
    Location : M.A.L.A.Y.A
    Registration date : 2008-12-19

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  qurainie on Mon Feb 16, 2009 10:40 pm

    Q^aisy wrote:
    leesly wrote:sy suke bait ne;

    "kejernihan wajahmu
    sempurna pada pandanganku
    kau kirana keturunan terpilih
    disanjung serta dihormati
    kau permata kesederhanaanmu
    mengecap kekayaan dunia
    kau mestika ketaqwaan dirimu
    itu yang merantai jiwaku"

    -bisikan nurani- Wink

    if i'm not mistaken, ni lirik nasyid, rite..???
    i guess la
    rabbit

    aik...aka tgh dgr lagu tu skrg...
    mesti menusuk di jiwakn lg ni...
    avatar
    leesly

    Number of posts : 717
    Age : 65
    Location : [muar<SKUDAI>p.chepa]
    Registration date : 2008-11-06

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  leesly on Mon Feb 16, 2009 11:19 pm

    yups...ne mmg lirik nasyid..based on hadith..=)
    panduan memilih psgn Smile

    kejernihan wajah-xperlu hensem2/lawa2...asal menenangkan jiwa Wink
    but most important-->ketaqwaannya..itu yg menjamin kesejahteraan hidup pd ms akan datang Very Happy
    avatar
    nurhidayah

    Number of posts : 200
    Age : 28
    Location : bumi ALLAH
    Registration date : 2009-01-28

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  nurhidayah on Tue Feb 17, 2009 11:38 am

    cinta yang sejati hanya cintakan ILAHI..
    cinta ayah bonda tulus suci selamanya..
    cintakan saudara masa berada hanya sementara..
    cinta sesama insan suburkan dengan ketakwaan..

    bahagia buat mereka yang bertemu cinta yang teragung..yang membawa kesyurga hakiki dan abadi..

    selamat menghayati cinta sebenar..
    kepada sahabat2 yg sedang brcinta,slamat bercinta..moga hubungan cnta yg dibina trus mekar brlndskn cinta ALLAH n moga mndpt redha ALLAH.

    kepada shbt2 yg masih mncri cnta,semoga mnemui cnta yg suci n dihadrkn seorng insan yg bole mmbwa anda kearah yg baik tnpa melanggari batas syariat islam..
    insyaALLAH. Smile
    avatar
    leesly

    Number of posts : 717
    Age : 65
    Location : [muar<SKUDAI>p.chepa]
    Registration date : 2008-11-06

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  leesly on Tue Feb 17, 2009 1:15 pm

    'kau ku sayangi..teman sejati...dikaulah sesungguhnya,
    INSAN BERNAMA KEKASIH...' I love you Wink
    avatar
    Q^aisy

    Number of posts : 351
    Age : 32
    Location : Malaysia
    Registration date : 2009-02-13

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  Q^aisy on Wed Feb 18, 2009 3:34 pm

    Cinta itu satu anugerah terindah.
    Cinta itu cuma satu patah perkataan, maknanya berbeza bg setiap insan...
    I love you
    avatar
    zura_zinnirah

    Number of posts : 2782
    Age : 25
    Location : pahang
    Registration date : 2008-11-11

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  zura_zinnirah on Thu Feb 19, 2009 5:15 pm

    cinta...
    ada apa dengan cinta
    terlalu indah untuk diungkapkan
    ngehehe
    avatar
    shasha

    Number of posts : 557
    Age : 33
    Location : Kelantan
    Registration date : 2009-02-04

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  shasha on Fri Feb 20, 2009 12:19 am

    cintailah cinta...
    tp ingat jgn kerana cinta,tergadai maruah dan harga diri

    love,love n love
    I love you I love you
    avatar
    yani rafyus

    Number of posts : 504
    Age : 30
    Location : Tapah,pey rock
    Registration date : 2009-01-13

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  yani rafyus on Fri Feb 20, 2009 8:20 am

    jika bnr cinta itu buta..
    butakah mataku.. sunny sunny sunny
    avatar
    zura_zinnirah

    Number of posts : 2782
    Age : 25
    Location : pahang
    Registration date : 2008-11-11

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  zura_zinnirah on Fri Feb 20, 2009 9:36 am

    cinta
    manis itu cinta
    pahit itu cinta
    bukan semua dapat cinta sejati
    bukan semua cintanya bertahan lama
    bukan semua cinta elok hasilnya
    avatar
    Q^aisy

    Number of posts : 351
    Age : 32
    Location : Malaysia
    Registration date : 2009-02-13

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  Q^aisy on Fri Feb 20, 2009 3:51 pm

    "I'll lend you my shoulder for you to cry on,
    my ears to listen to,
    my hands for you to hold,
    my feet to walk with you,
    but I can't lend you my heart,
    'cos it already belongs to you..."

    pengucapan cinta utk sang pencinta... I love you
    avatar
    leesly

    Number of posts : 717
    Age : 65
    Location : [muar<SKUDAI>p.chepa]
    Registration date : 2008-11-06

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  leesly on Fri Feb 20, 2009 4:32 pm

    nicenetwork jiwang2 gaks ea..
    ne yg best!! sengih

    lagi2...bgla ayat2 cinta kalian Laughing
    avatar
    Q^aisy

    Number of posts : 351
    Age : 32
    Location : Malaysia
    Registration date : 2009-02-13

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  Q^aisy on Fri Feb 20, 2009 4:41 pm

    alah, xla jiwang mana pn
    petikan dr kata2 pujangga
    Smile
    ni tentu ada yg penah brcinta kat sini ni...
    xkira la cnta monyet or apa2 cinta la
    share la korang... sengih
    avatar
    shasha

    Number of posts : 557
    Age : 33
    Location : Kelantan
    Registration date : 2009-02-04

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  shasha on Fri Feb 20, 2009 4:57 pm

    nak citer bab cinta ni xreti sgt..
    pengalaman takde..
    hehe..
    avatar
    Aya

    Number of posts : 2214
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..
    Registration date : 2008-10-30

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  Aya on Fri Feb 20, 2009 4:58 pm

    ok...aya nak share... What a Face

    C.I.N.T.A... Cool Cool Cool

    hahaha...aya x pernah bercinta... Razz
    saje je nak menyebok...kui3...jgn marah... Razz
    xthn xthn xthn

    Sponsored content

    Re: CiNtA kAmU??

    Post  Sponsored content


      Current date/time is Tue Oct 23, 2018 5:47 pm